Zdrowe odżywianie jest tanie

Zdrowe odżywianie jest tanie!
Wiele osób myśli, że zdrowa i w pełni zbilansowana dieta musi być droga, a przygotowanie posiłków zajmuje masę czasu na szczęście to nie prawda. Oczywiście pod warunkiem, że stosujemy się do podstawowych zasad…

Po pierwsze wybierajmy produkty sezonowe. Wtedy zapłacimy za nie znacznie mniej. Szparagi, czereśnie, truskawki będą zdecydowanie tańsze w sezonie niż poza nim. Właśnie wtedy warto robić zapasy. Z części produktów można zrobić smaczne, domowe przetwory. Inne możemy bez problemu zamrozić i przechowywać przez kilka miesięcy. Dzięki temu będziemy mieć swoje ulubione produkty zawsze pod ręką. To uchroni nas przed impulsywnymi zakupami.

  • Po drugie zawsze warto planować zakupy z wyprzedzeniem. Zastanówmy się jakie produkty są nam potrzebne i ile jesteśmy w stanie zjeść . Niektórych potraw czy produktów nie jesteśmy wstanie przechowywać przez dłuższy czas

Z promocji korzystajmy z rozsądkiem.

Co warto kupować na zapas? Na pewno produkty, które mają bardzo długi termin przydatności do spożycia. Na promocji warto kupować na przykład:

  • ryż,
  • kaszę,
  • makarony,
  • warzywa w puszkach,
  • strączki.

Zanim zdecydujemy się na jakikolwiek produkt starannie przeczytajmy skład podany na opakowaniu. Im jest on prostszy, tym lepiej dla naszego zdrowia.

Uważajmy też na pułapki, które zastawiają na nas producenci żywności. Czasami może się wydawać, że dany produkt jest zdrowy, a to nieprawda, bo w jego składzie znajdziemy masę cukru, ukrytą po trzema nazwami.

Inne sposoby na sprytne oszczędzanie!

  • Po pierwsze zaprzyjaźnijmy się z naszym zamrażalnikiem. Nauczmy się prawidłowo przechować poszczególne produkty. Dzięki temu unikniemy marnowania jedzenia i oszczędzimy pieniądze.
  • Zrezygnujmy z gotowych dań i pół produktów. Jeśli sami będziemy od A do Z przygotowywać nasze jedzenie, to będziemy mieć też stuprocentową gwarancję, że przygotowany posiłek jest zdrowy.
  • Nie każdy zdaje sobie sprawę, że niektóre składniki naszych dań możemy mieć praktycznie za darmo. I wcale nie musimy być rolnikami. Wystarczy nawet parapet w kuchni. Samodzielnie możemy wyhodować szczypiorek, natkę pietruszki, kiełki czy ulubione zioła. To ostanie nie tylko wzbogacą smak ulubionych potraw, ale też są bardzo zdrowe. Jeżeli mamy nieco większy zapał ogrodniczy to możemy pokusić się o uprawę pomidorów czy truskawek na własnym balkonie.
  • Postawmy na różnorodność. Eksperymentujmy z nowymi smakami. Nie bójmy się od czasu do czasu zmieniać ulubionych. Być może nowe połączenia smakowe okażą się strzałem w 10.

Autor

  • Miłośnik sportu. W młodości grał w młodzieżowej drużynie piłkarskiej. Obecnie pracuje jako trener niewielkiego klubu sportowego. Jako hobby obrał sobie pisanie o biznesie i finansach.